AMDaZERG

at the heart of the photos

Technikai problémák sokasága.


Elsőnek a TP-LINK TL-WR841N routerrel gyűlt meg a bajom, mert a házban már olyan sokan használnak WIFI routert, hogy a rendelkezésre álló 13 csatorna telítődött és rendkívüli csapást mért a zavar a hálózatra. Folyamatos kapcsolat szakadások a router és az antenna között. Próbáltam folyamatosan keresni a kevésbé telített csatornákat, de hiába. Elhatároztam, hogy áttérek más alternatívára. Sok hezitálás után némi pénztárca üresedést okozva beruháztam egy TP-LINK TL-WDR 4300 routerre, mely már az 5GHz sávot is kezeli, így a család eszközeit kivéve a telített 2,4GHz sávból. Némi ügyeskedés árán elkábeleztem a szobámig az UTP kábelt, amit vissza fordítottam a régi 841-es routerbe, hogy az is megmaradjon közvetítőnek, így a teljes lakás lefedetté vált. Szerencsére a TV is 5GHz szabvánnyal is el van látva, így annak sem okozott gondot a váltás.


A napokban komolyra vettem a számítógépem fagyásait és az egyik HDD kattogását, ami véletlenszerűen megzavarja hallásom. A legnyomasztóbb, hogy pont az a háttértár, amelyiken a fényképeim vannak (~1,5TB). Egyszer már egy HDD meghibásodásnál elvesztettem szinte az összes képem kidolgozott változatát, így eléggé ijesztő és elszomorító lenne, ha az eset megismétlődne. Gyanítottam, hogy a tápegységem fáradt bele a hosszú évek munkájába és egy amolyan segélyjelzést továbbít felém, hogy nyugdíjazzam már végre. No, gondoltam ez ismét jó beszélgetés lesz élettársammal. Végül bele ment, hogy lecseréljem megfáradt tápegységét a számítógépnek. Sok rossz tapasztalatról lehet olvasni a helytelenül megválasztott tápegységek okozta galibákból, így nem merem bevállalni egy pár ezer forintos tápegység általi számítógép kivégzését. Kénytelen vagyok jobban belenyúlni a pénztárcába, így egy FSP 600-50ARN 88+ tápegységre tettem a voksom. Ez valójában egy RAIDER kategória, ami az ezüst eredményt éri el minőségre, így nagyon nem félek bele rakni a számítógép házba. Remélhetőleg a beüzemelése majd megszünteti a jelenleg nyomokban idegesítő akadályokat.


Frissítés: 2014.10.11.
Megérkezett a FORTRON/SOURCE FSP FSP600-50ARN tápegység, amit hamarjában be is szereltem a PC házba. A várt javulás sajnos elmaradt. Bebizonyosodott, hogy az elődje, ami szintén egy FSP tápegység volt FORTRON FSP ATX-400PNF is kellően látta el feladatát. Azonban egy online tápegység kalkulátor szerint a jelenlegi felszerelés 389W tápegységet igényel. Azt tudni kell, hogy a tápegységekre a teljesítményt összegezve jelölik, mint azt a mellékelt adattábla is mutatja. Joggal gondoltam, hogy a tápegység gyengélkedik, mivel némi szórást, az idő múltával kialakult fáradási tényezőt összeadva kevés lehet a rendszerhez a 400W. Összegezve nem bántam meg, hogy a táp le lett cserélve, mert a régi megbízható gyártónak egy frissebb változata dolgozik a stabil (ha az lenne) rendszer alapjául. Ami még ijedelmet keltett bennem az a szoftveres feszültség mérés. Az AIDA64 ijesztő paramétereket közölt az új tápegységről, ugyanis azt is tudni kell, hogy a tápegység által leadott feszültség 5% tűréshatáron belül kell maradjon a szabványos feszültségek tekintetében, mint a 12V, 5V, 3.3V. Nos ezzel szemben a 12V helyett 12.683V az 5V helyett 5.376V feszültséget mutat. Ez felkeltette bennem a vágyat, hogy meggyőződjek róla valós eredmények ezek, mert, ha valósak egy igen puding tápra tettem szert. Rámértem a 12V és 5V kimenetre, de megnyugvásként konstatáltam, hogy a tápegység stabilan bőven az 5% tűréshatáron belül produkál. Innen következtettem arra, hogy a tápegységet nem hiába dicsérik. Amiért nem kapta meg az ezüst, vagy bronz-minősítést a bemeneti 110V hiánya, de országunkban arra nincs is igény, de a minősítők ezt elég oknak találták, hogy nemzetközileg nem felel meg a minősítésnek. Ami további erőssége a tápnak, hogy a 12V egyetlen ágon érkezik, így az 504W nem osztással jön létre.

Copyright © 2014, AMDaZERG - Székely János