AMDaZERG

at the heart of the photos

Svédországban élő Tar Károly író barátom 2014. szeptember 27. –én megkeresett, hogy miután néhány éve az online újságjainak megjelenését segítem viszonzásul segít hozzájutni egy újságírói igazolványhoz. A találkozót 2014. november 4-re szerveztük, amire Dr. Szalontai Éva, Tar Károly és Moritz László elismert írókkal kerestük meg a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnökét Tóth Károlyt.
Dr. Szalontai Évát is már régebb óta ismerem, miután neki is nyújtottam némi segítséget munkámmal. Moritz Lászlóval ekkor találkoztam először és Ő is barátságos, közvetlen benyomást tett. A felmerülő költségeket a Svédországi Magyar liget és az Ághegy főszerkesztője, Tar Károly vállalta. Tóth Károly elnök semmi biztosat nem mondott mikor kitöltöttem a jelentkezési kérelmi nyilatkozatom, de felhívta a figyelmem, hogy szüksége lesz még egy általam megfogalmazott fotós előéletre és néhány portréképre. No, itt azt éreztem végem. A jelentkezéshez szükséges nyomtatott formában megjelent kiadványokat Tar Károly nyújtotta át, mivel sok általa kiadott lapfolyamban jelent meg fényképfelvételem, valamint tavaly Malmőben együtt készítettünk riportot Szederjesi művészcsaládnál. Igazán a fotós előélet aggasztott kissé, mert mit is írhatnék? Lefényképeztem jóskapistát?!
Belekezdtem megfogalmazni az eddig elért eredményeim. Elkezdtem sorolni az eddig publikált képeim történeteit, és hírtelen elkezdtek sorakozni a gondolatok, amik csak halmozódtak. Sok esetben annak köszönhettem a lehetőséget, hogy jókor voltam jó helyen és megannyiszor a bevállalóságom vitt előre. Legemlékezetesebb az az eset volt, mikor egyik barátommal a Margitszigeten felfigyeltem egy görkorcsolyázó lányra és elkezdtem fényképezni és tett egy két tiszteletkört, majd integettünk egymásnak aztán eltávolodott.  Egy idő után teljesen váratlanul újra feltűnt a korcsolyázó lány és oda jött hozzám. Megkérdezte volna e kedvem fényképezni, de témát nem említett. Igent mondtam és átadta a névjegykártyáját, hogy keressem meg. Ekkor kezdődött meg egy amolyan munkairányú fotózás sorozatom. Sajnos csak néhány alkalommal tudtam munkámmal segíteni, mert a technika megviccelt és a fényképezőgépem tönkrement, amivel elvesztettem életem legnagyobb lehetőségét, vagy legalábbis akkor azt hittem. Tulajdonképp 4 alkalomra mentem el, amelyből az egyik a szervezetük első kiadványukhoz készítettem felvételeket. Mindenképp egy rendkívül fontos momentuma volt az életemnek. Ennek megköszönésével még tartozom neki, amit hamarosan meg is teszek.
Aztán végül csak sikerült összeállítanom azt az előéletem, amit összeválogatott képekkel megküldtem a MÚOSZ részére.A december 5-én tartott tagfelvételi bizottság ülésén elfogadták felvételi kérelmem. A hírének nagyon örültem és azóta már az igazolvány is a tulajdonomban van, azonban Tar Károly barátom ennél többet szeretne ugyanis ahhoz, hogy érdemben tudjam segíteni Svédországban való munkámmal ahhoz a nemzetközi igazolványra kell hajtanom. Annak elbírálása 2015 elején kerül sor Brüsszelben. No, ide kell majd hamarosan beadnom a kérelmem. Ettől azért némileg jobban félek, mert azért ez egy sokkal nagyobb falat lesz, bár oda is jó lesz a magyar kérelemhez felsorolt pályamunkám, mert javarészt nemzetközi munkák is vannak közte. Remélem azt is sikeresen meg fogom szerezni, de az még a jövő kérdése.

Copyright © 2014, AMDaZERG - Székely János