AMDaZERG

at the heart of the photos

Ez a bejegyzésem folytatása az előzőnek, mert a technikai probléma továbbra is nyitott kérdés maradt. Megmaradt az időnként visszatérő kattogó hang, ami rendkívül idegesítő, valamint a HD Sentinel további aggódásra hívta fel a figyelmem, mert a nagyobbik háttértáram, amin a képeim, videóim tárolom (SAMSUNG HD154UI) növekvő (93db) hibaszámot regisztrál közte és a számítógép közt. Írásomkor már ez az érték a 115-nél tart. Gyors adatmentésbe kezdtem, ami sajnos helyhiány miatt nem kis feladat elé állított, mivel a problémát jelző HDD 1,4 Terabyte[TB] mennyiségű általam készített kidolgozott és nyers fényképet tartalmazott, no meg némi videó anyagot. Ezt a mennyiséget kellett leredukálnom 1 Terabytra, mert ekkora üres területtel rendelkeztem. Elég nehéz döntéseket kellett hozzak, hogy mely képek, videók kerüljenek törlésre. Sajnos már többször okozott kellemetlenséget HDD meghibásodás és vesztettem el általa sok fényképet, így ezt nem óhajtottam ismét kivárni. Eleinte ez borzasztó lassan ment, de az idő múlásával gyorsult, mert volt, hogy egyszerűen mappástól törölgettem. Végül le tudtam menteni az adatokat, amihez persze az összes rendelkezésemre álló háttértáram hadba kellett küldjem, egy esetleges teljes összeomlás esetére ne kelljen az összes munkámtól búcsút vegyek. Kényszerhelyzetemben egy helyettesítő háttértárat kellett beszerezzek, ami kiválasztásához alapos válogatásba kezdtem. Tisztában vagyok vele, hogy minden elromolhat és minden gyártó elég nagy szórással gyárt elfogadható minőséget készíteni, főleg a spórolás miatt. Elsőnek a már meglévő 1 terrabyte kapacitású Seagate ST1000DM003 háttértáram nagyobb testvérére gondoltam, mert mikor azt vettem sokan istenítették, míg a SAMSUNG egyhangúan rossz választásnak volt megpecsételve. Azonban mostanában már nem is annyira dicsért választás a Seagate. Alsóáras kategóriába még a Toshba DT01ABA200 típusra gondoltam, de arról is olvastam meghibásodásra utaló észrevételeket. Miután a Seagate, SAMSUNG, Toshiba ellen sokan írtak gondoltam megpróbálkozom egy WesternDigital HDD irányból választani. Nekem voltak rossz emlékeim a WD termékével, bár egy WDC WD2500YS-01SHB1 már körülbelül 4 éve üzemel a gépemben, melyből az utóbbi ~3 évet torrent kiszolgáló szerepben tölti be, ami köztudottan megterheli és a S.M.A.R.T. értékeit (S.M.A.R.T. azaz Ön-ellenőrző Analizáló és Nyilvántartó Technológia) bizony rengeteg HDD megirigyelheti. Folyamatosan 100% kondíció jellemzi és a lényegi értékek a gyári új értékeivel megegyező.

Még mielőtt végleg eldöntöttem volna, hogy mi legyen a következő lépés kipróbáltam több irányból megközelíteni a problémának elhárításának lehetőségét.

HD Sentinel SAMSUNG HD154UI HDD

Az Ultra ATA CRC Error Count növekedése, ami a legnagyobb ijedtséget okozta nem indokolhatná az eszköz valós meghibásodását, de próbáltam lefuttatni felületi tesztet, de ez tovább nehezítette a dolgom, ugyanis képtelen volt hibamentesen lefutni. Ekkor rossz szektort is jelzett az eszközön és minden próbálkozásomnál növekedett a CRC hibaszáma. A kondíció minden alaklomnál csökkent. Jelenleg 90% kondíción áll. Nem feszítettem tovább a húrt. Egy WesternDigital WD20EFRX-68EUZN0 HDD mellett döntöttem. Ez a Western Digital RED NAS eszközökbe szánt már a NASware 3.0 technológiát tartalmazza, ami gazdaságos üzemeltetést és megbízhatóságot segíti és további pozitív tulajdonsága, hogy a gyártó 24/7 üzemidőt (24 óra hét nap, vagyis megállás nélküli üzemeltetés) garantálja. Nem rendszernek való gyors, hanem inkább adattárolásra lett kihegyezve, amire pont nekem kell. No, miután ez belekerült a gépbe továbbra sem hagyott nyugodni a hiba jelenség és tovább kísérletezgettem, ugyanis az általam gyanúsnak kinevezett SAMSUNG 1.4TB HDD-t leállítottam, de a zaj ismét hallatszott a PC házból. Ekkor a víz levert.

Képbe került egy másik szintén SAMSUNG HD401LJ típusú háttértárolóm, mint lehetséges beteg. Tegnap az összes SATA kábelt és csatlakozót alkohollal átmostam.

Jelenleg ott tartok, hogy tegnap óta ki van szerelve a hatból három HDD és figyelem melyik kezd el kattogni. A képeim most tükrözve vannak az új WD 2TB és a égi SAMSUNG 1.4TB HDD-n. Ekkora biztonságban még sosem voltak képeim, de a hiba lehetséges oka még most sincs meg.

Copyright © 2014, AMDaZERG - Székely János