AMDaZERG

at the heart of the photos

BemutatkozásAMDaZERG work foto by Szabina   Nevem Székely János, becenevem AMDaZERG. A 70'-es években születtem Budapesten. Kedvenc időtöltésem a fotózás és a vele kapcsolatos dolgok, mint például a felvételek retusálása. 2004-ben minden előismeret nélkül kerültem kapcsolatba az analóg korszakot kihagyva a digitális fotózással. Eleinte mondhatni mindennapos volt, hogy a közeli erdőt járva minden izgő-mozgó dolgot lefényképeztem. Mostanában már csak többnyire rokonaimhoz utazom Svédországba akár évente többször is és ott élem ki a fotózási vágyaim. Fotóspályázatokra nem szokásom képeket küldeni, mert komolytalannak és igazságtalannak tartom az értékeléseket, továbbá nem is az én világom. Nem mondanám, hogy magamnak fényképezek, mert az butaság és egyben hazugság lenne. A zenész sem magának készíti műveit, hanem a zenei érdeklődők számára, mint ahogy a festő sem maga örömére festeget. Régebben még a MAFOSZ pályázatokra küldtem képeimből, ahol 2008-ban különdíjjal jutalmazták a "Munkanap vége" című alkotásom, majd a "Berobbanás" című képem 2010-ben került falra szintén a MAFOSZ gondozásában megrendezett pályázaton a kiállítandó képek listájára.
Néhány alkalomra az UNESCO kért fel fotózásra. Az UNESCO az első 2009-es kiadványához is felkért fotózásra, melyet az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen kellett elkészítsek.
2012-ben két svédországi újság Magyar Lieget és Ághegy szerkesztője Tar Károly közölt le fényképeimből címlapon és belső tartalomban 20-25db/újság. 2012. októbertől a Svédországi Magyar Liget és az Ághegy akkreditált fotóriportere lettem, valamint az online újság megjelenésében játszom szerepet.

A közelmúltban a Microsoft corp. egyik alkalmazottja Niki Desautels keresett meg azzal, hogy az egyik Svédországban készített fotóm nagyon tetszik neki és engedélyemmel az akkor készülő Windows 8 Bing Svédország, Lund községét bemutató utazás  projecthez szeretnék felhasználni. A Microsoft corp. alkalmazottja által kiszemelt fotóm mások számára is tetszetősnek tűnhet, mert tudtom nélkül vált elterjedté az interneten, így sok helyen fel is lelhető. Az említett képen Svédország, Lund községében található Lund University Library látható.
Nemzetközi fotóportálokra is szoktam fotóimból feltölteni. Többek között 500pixel és a Fotocommunity portálokat szoktam ilyen célra használni. A Fotocommunity portálon már többször szerepelt fotóm kiemelt helyen a főoldalon.
2013-ban kaptam egy videózásra is alkalmas tükörreflexes fényképezőgép vázat, amit idei svédországi utamra is magammal vittem. Sajnos minden kezdet nehéz elven nem osztatlan a sikerem. Olcsó eszköz, így elég sok akadályt kell leküzdeni a jó eredmény érdekében, de valahogy mégis izgalmasabbnak tűnik számomra a fotózásnál, így idén (2013) már sokkal kevesebb fényképpel tértem haza, mint korábban. Elképzelésem, hogy majd elérek egy olyan szintre, mint a fotózásban és akkor talán el is hiszem magamról, hogy van közöm a művészet ezen ágazatához. Egyelőre még csak próbálgatom.

Copyright © 2014, AMDaZERG - Székely János